Waarom vegetarisch eten goed is voor je gezondheid

Waarom vegetarisch eten goed is voor je gezondheid

In Nederland en België gaat men steeds minder vlees eten. Zo’n 55% van de bevolking eet 3 of meer dagen per week geen vlees tijdens een avondmaaltijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijft dat plantaardig en dierlijk eten, een positief effect heeft op de gezondheid, maar ook zeker op het milieu. Het voedingscentrum heeft dit weergegeven in de schijf van vijf. Je kan deze vinden op de website van het voedingscentrum.

Dagelijks advies

vegetarisch etenHet advies is om dagelijks 250 gram groente te eten en maximaal een pond vlees in de week. Hiervan mag je niet meer dan 300 gram rood vlees eten. Dit zijn alle vleessoorten behalve kip en kalkoen. Op dit moment eet men in Nederland nu gemiddeld zo’n 750 gram vlees per week. Je kan vlees prima vervangen door een ei, een handje ongezouten noten of bonen, kikkererwten en linzen. Wat ook erg goed voor je is, één keer per week duurzame vis eten. Natuurlijk kan je ook voor vleesvervangers kiezen, maar let wel op het zoutgehalte in deze producten. Die zijn vaak erg hoog.

Een beter milieu

Wist je dat de productie van eten veel vraagt van onze wereldbol? Denk aan de uitstoot van broeikasgassen. Voedsel is tussen de 20 en 35% verantwoordelijk voor deze gassen. Het overgrote deel hiervan komt van vlees en zuivel. Het produceren van eten kost ons veel water en hout, waardoor bossen verloren gaan. En natuurlijk is er ook nog de vervuiling door mest. Door minder zuivel en vlees te eten kunnen we het milieu een handje helpen.

Vegetarisch is beter voor jouw gezondheid

Voor je gezondheid kan het ook beter zijn om meer plantaardig voedsel te nuttigen. Eet je meer volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit dan heb je minder kans op problemen met je vaten en het hart. Vlees eten is niet altijd nodig, want dit kun je prima vervangen zoals je hebt gelezen. Je moet er wel goed op letten dat er voldoende vitamine B12, B1, ijzer en eiwit in je voeding zit. Wees zuinig met bewerkt vlees en rood vlees. Deze kunnen de kans op diabetes type 2, kanker en een beroerte verhogen. Het helpt ook je cholesterol laag te houden.

In een gezond voedingspatroon passen zeker melk, melkproducten, yoghurt en kaas. Kaas bevat echter wel veel zout, dus wees hier niet te scheutig mee. Wanneer je bij je maaltijd rekening houdt met de Schijf van vijf dan zit je altijd goed.

vegetarisch koken avocado

Hoe kun je meer plantaardig en minder dierlijk eten?

Vlees kun je vervangen door ei, noten, peulvruchten, groente en volkoren granenproducten. Bonen, linzen en kikkererwten zijn goed voor je.

Vervang je vleeswaren op brood door bijvoorbeeld fruit te nemen, denk aan aardbei of banaan. Of probeer eens iets van humus, pindakaas, komkommer of notenspread.

Beperk de kaas in je voeding tot 40 gram per dag. Dit is ongeveer beleg voor twee boterhammen. Een plakje kaas weegt ongeveer 30 gram.

Een paar porties yoghurt, kwark en melk op een dag is voldoende. In totaal ongeveer 350-400 ml. Je kan ook water of ongezoete plantaardige melk, kwark of yoghurt nemen.

Kies één keer per week een duurzaam stukje vis of zorg voor een extra Omega 3 supplement.

Wil je toch graag vlees eten, beperk dit dan tot 500 gram vlees per week. Kies voor een mager stukje vlees zoals gevogelte. Kipfilet en kalkoenfilet zijn gezonder om te eten dan rood vlees.

Maak een planning wat je de komende week wilt eten en noteer wat je eet op welke dag. Op die manier wordt het inzichtelijker voor je, en kan je makkelijker in de gaten houden of je voldoende plantaardig eet. Je kan er ook voor kiezen om twee dagen per week vegetarisch te eten.

Vegetarisch eten is gezonder

Vegetarisch eten is echt niet minder gezond dan voeding met vlees. Er is wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees, ongezond is. Als je jezelf bewust een vegetarisch voedingspatroon eigen maakt levert dit in voldoende mate voedingsstoffen. Een voedingspatroon met veel slecht vlees is vet en bevat weinig voedingsvezels. Mensen die vaker vegetarisch eten hebben minder last van hart- en vaatziekten. Kies je voor vleesloze voeding dan maak je een heel gezonde keuze.

vegetarisch maakt dieren blij

Maak dieren blij

Als je vlees eet, eet je gemiddeld zo’n 1167 dieren in je leven. Schelpdieren en vissen zijn niet meegeteld in deze berekening. Deze dieren leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Kies je voor een vegetarisch voedingsschema, dan help je de dieren. Als je kiest voor het eten van minder vlees, of vlees helemaal achterwege laat zullen er minder plofkippen, doorligvarkens en ophokkoeien nodig zijn.

Reacties zijn gesloten.