Hoe maak je een latte als een pro? Ontdek onze 6 tips

Hoe maak je een latte als een pro? Ontdek onze 6 tips

Sectie: 1. Gebruik de juiste bonen.

Je denkt misschien dat het makkelijk is om een goed kopje koffie te zetten, maar er zijn eigenlijk een paar trucjes die je helpen om de beste resultaten te krijgen. Ten eerste moet je de juiste bonen gebruiken. Zorg ervoor dat ze vers zijn en niet te lang zijn bewaard. Koop hele bonen en maal ze thuis zelf. Gebruik geen voorgemalen koffie voor je latte, want dan krijg je een inferieure drank.

Koop indien mogelijk bij lokale branders die hun eigen bonen branden in plaats van bij grote ketens zoals Starbucks of Costa Coffee (deze grote ketens kopen hun koffie bij andere leveranciers). Kleinere branders hebben vaak een betere kwaliteitscontrole over wat er in hun producten gaat dan grote bedrijven – en dit geldt vooral voor speciale dranken zoals lattes!

Ikzelf kies graag voor een melange van koffiebonen. Je kan deze bij een speciaalzaak vinden, maar ook bij Bol.com of Amazon,natuurlijk.

latte koffie juiste bonen

Sectie: 2. Maal je eigen bonen.

Zelf je bonen malen is de beste manier om de meeste smaak uit je koffie te halen. Malen vlak voordat je een kopje koffie zet, geeft je een versere smaak en voorkomt dat je oudbakken bonen gebruikt. Het bespaart ook geld, want je betaalt niet voor oude koffie die in een magazijn heeft gelegen.

Sectie: 3. Het juiste formaat koffiedik.

De grootte van het koffiedik is van grote invloed op uw latte. De juiste grootte is net als een rijstkorrel of iets kleiner; als ze te fijn zijn, smaken ze bitter en als ze te grof zijn, lossen ze niet goed op en krijg je slappe koffie.

Sectie: 4. Water en temperatuur.

De watertemperatuur is de sleutel tot goede koffie. De ideale temperatuur voor het zetten van koffie ligt tussen 32 – 35°C. Als je geen thermometer hebt, kook dan het water en wacht 30 seconden voordat je het in je machine giet. U kunt ook een waterkoker met ingebouwde thermometer gebruiken, of een van die mooie waterkokers waarmee u de gewenste temperatuur kunt instellen.

latte maken goed kopjeSectie: 5. Kies het perfecte kopje.

Het draait allemaal om de beker, de lepel en het opschuimen van de melk. Als je een kopje van hoge kwaliteit gebruikt, ben je al halverwege! Wij raden aan hiervoor een porseleinen lattebeker te gebruiken omdat die beter tegen hitte kan dan andere soorten bekers zoals glas of plastic. Hetzelfde geldt voor lepels: een goede moet van roestvrij staal zijn, zodat hij niet beschadigd raakt tijdens het opschuimen of schoonmaken (en geloof ons – we hebben alles geprobeerd!).

We weten ook dat niet iedereen thuis de beschikking heeft over een espressomachine, maar toch zijn er enkele trucjes die je kunt toepassen als je wilt dat je koffie smaakt zoals die in cafés: gebruik verse melk in plaats van melkpoeder; voeg zelf suiker toe in plaats van voorgezoete creamers te gebruiken; en investeer indien mogelijk in een melkopschuimer, zodat je eindresultaat net zo goed is als wat ze in koffiespeciaalzaken serveren!

Sectie: 6. Drink het terwijl het warm is!

Het is zonde om je latte te laten afkoelen, maar er zijn twee dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat hij nog steeds heerlijk smaakt als je een slok neemt: houd de melk koud en laat de koffie niet afkoelen. De eerste stap is eenvoudig: zorg ervoor dat uw kopje goed gekoeld is voordat u er schuim of latte-art op doet. U kunt ook proberen uw kopje 10 minuten in de diepvriezer te steken voordat u de hete espresso inschenkt.

Reacties zijn gesloten.