De beste manier om restjes te bewaren zonder dat ze bederven

De beste manier om restjes te bewaren zonder dat ze bederven

Als je het geluk hebt om aan het eind van een maaltijd restjes over te houden, is het een goed idee om die goed te bewaren zodat ze niet bederven. Het is belangrijk om het voedsel op de juiste temperatuur te houden, en ervoor te zorgen dat er geen lekken uit zakken of containers komen waardoor bacteriën kunnen groeien.

Wikkel voedsel strak in met plasticfolie of aluminiumfolie.

Als je een grote hoeveelheid restjes hebt en die enkele dagen wilt bewaren, probeer dan het voedsel strak in te pakken met plastic folie of aluminiumfolie. Beide methoden voorkomen dat er lucht bij het voedsel komt, waardoor het langer vers blijft. Als u iets zoekt dat vlees of ander natter voedsel langer goed houdt dan plasticfolie, gebruik dan aluminiumfolie – de poriën op het oppervlak zijn klein genoeg om watermoleculen op te sluiten. Voor droger voedsel zoals brood of crackers (die muf kunnen worden als ze aan te veel vocht worden blootgesteld) is plastic echter een betere gok

Plaats het voedsel in een luchtdichte verpakking.

Als u uw restjes vers wilt houden, doe ze dan in een luchtdichte verpakking. Als je er geen hebt die luchtdicht is, wikkel dan de bovenkant van de bak in met plasticfolie of een deksel. U kunt ook een verzegelde plastic zak gebruiken als uw restjes vloeibaar genoeg zijn.

Plastic bewaarbakjes zijn ideaal om voedsel vers te houden omdat ze gemakkelijk te wassen en opnieuw te gebruiken zijn – was ze wel meteen na gebruik!

restjes bewaren zakjes pottenGebruik diepvrieszakjes.

U kunt vrijwel elke luchtdichte verpakking gebruiken om restjes in te bewaren, maar een diepvrieszakje houdt uw voedsel langer vers. Omdat de zakken luchtdicht en flexibel zijn, vormen ze een strakke afsluiting rond het voedsel. Hierdoor kunt u uw restjes in één standaardformaat invriezen, waardoor u ze gemakkelijk kunt organiseren en stapelen in de vriezer.

Hoewel het altijd het beste is om je koelkast niet te vol te stoppen met spullen die gekoeld bewaard moeten worden, is het beter om restjes die niet in je koelkast passen maar toch koel moeten blijven (bijvoorbeeld als je te veel kip of groenten hebt gekookt) in te vriezen dan ze te laten bederven op je aanrecht of ze gewoon weg te gooien. Diepvrieszakken zijn ook ideaal om dingen als broodkruimels of vlees in grotere hoeveelheden te bewaren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat ze bederven voor het volgende gebruik!

Als de kosten een rol spelen bij de vraag hoeveel voedsel thuis moet worden bewaard versus weggegooid na de maaltijd – en wie is er tegenwoordig niet bezig met geld besparen? Overweeg dan om van plastic wegwerpfolie over te stappen op herbruikbare siliconen diepvriesbekers (of allebei!). Hoewel de initiële kosten duurder zijn, betalen ze zich uiteindelijk terug in besparingen op lange termijn, omdat ze herbruikbaar zijn in plaats van voor eenmalig gebruik; ze zijn ook milieuvriendelijker, zodat er minder afval op de vuilnisbelt belandt en er minder brandstof nodig is voor de bestelwagens die ons elke week onze boodschappen brengen!

Sluit uw voedsel vacuüm afSluit uw voedsel vacuüm af.

Een vacuümmachine is een handig hulpmiddel waarmee u lucht uit voedselverpakkingen kunt verwijderen, waardoor bederf wordt voorkomen. Vacuüm sealen kan ook de smaak en het uiterlijk van uw voedsel langer behouden (tot vijf keer langer dan niet-vacuüm geseald voedsel).

Hoe u uw gesealde restjes bewaart, hangt af van de vraag of u ze in de koelkast of in de vriezer bewaart:

  • Als u voedsel in de koelkast bewaart, laat het dan in de originele verpakking en zet het meteen in de koelkast. Niet vergeten! Als u van plan bent al uw restjes binnen twee weken op te gebruiken, bewaar ze dan rond de 4 graden in de koelkast. Als je een kwalitatieve Amerikaanse koelkast hebt dan zal het voedsel snel op deze temperatuur zijn. In een kleine mini-koelkast kan dit iets te traag gebeuren.
  • Als je voedsel in de vriezer bewaart, verwijder dan alle lucht uit de oorspronkelijke verpakking voordat je het vacuüm afsluit. Gebruik vervolgens stevige diepvrieszakken, die voorkomen dat zich ijskristallen vormen op bevroren voedsel door vocht buiten te houden. Zorg ervoor dat deze zakken goed gesloten zijn; als ze niet goed genoeg zijn afgesloten en er tijdens het invriezen lucht in komt, zullen zich ijskristallen vormen!

Plan vooruit voor de lunch of het diner van de volgende dag.

De beste manier om voedselverspilling te voorkomen en geld te besparen is vooruit plannen. Als je de tijd hebt, kun je overwegen het dubbele te koken van wat je nodig hebt voor het avondeten, zodat je de volgende dag restjes hebt voor de lunch of het avondeten. Het is ook handig om maaltijden te plannen die gemakkelijk genoeg zijn om in grote hoeveelheden te maken, zoals soepen of stoofschotels.

Als je op maandagavond geen tijd hebt om twee keer zoveel te koken, is dat niet erg! U kunt nog steeds vooruit plannen door ervoor te zorgen dat er voldoende groenten in uw koelkast liggen, zodat ze niet bederven voordat ze de komende week zijn opgebruikt. Probeer bovendien in het weekend te winkelen op boerenmarkten – daar zijn de producten meestal goedkoper dan in grote supermarkten, omdat ze niet van ver komen (en lokaal kopen is goed voor het milieu).

Met een beetje planning en organisatie kunt u voedselverspilling voorkomen en ervoor zorgen dat u geen gezonde restjes weggooit die u bij een andere maaltijd zou kunnen gebruiken.

Reacties zijn gesloten.