Is elke dag ei eten gezond?

Is elke dag ei eten gezond?

Houd je wel van een eitje? Een gekookt eitje, een omelet, een spiegelei, gepocheerd; er zijn vele variaties mogelijk! Als je een echte fan van een eitje eten bent, dan vraag je je mogelijk af of elke dag een ei eten wel gezond is. Aan de ene kant hoor je van alles over de goede voedingsstoffen die erin zitten, maar aan de andere kant bevatten eieren ook veel cholesterol. Is elke dag een ei eten slecht voor je gezondheid? Ontdek hier wat het antwoord is op deze vraag!

eierenEieren zijn een bron van gezonde voedingsstoffen

Op de eerste plaats willen we benadrukken dat eieren perfect passen binnen een gezond voedingspatroon. Zo is een ei een uitstekende bron van eiwitten. Wist je bijvoorbeeld dat een ei na wei-eiwit de meest volwaardige eiwitbron is? Alle aminozuren die je lichaam nodig heeft, zitten in een eitje. Verder zijn eieren rijk aan vitamine A, E, D, K, B2 en B12. Eieren bevatten daarnaast ook belangrijke mineralen, die nodig zijn voor een gezond lichaam, namelijk: foliumzuur, zink, ijzer, calcium, fosfor, choline en selenium.

Een eitje is goed voor je hersenen

Nog een gezonde stof, die voorkomt in eieren, is lecithine. Dit heeft een gunstige werking op de bloedvaten, want het voorkomt dat cholesterol zich aan de vaatwanden vastkleeft. Ook choline in eieren is goed voor hart- en bloedvaten. Lecithine heeft daarnaast ook een positieve uitwerking op de hersenen. Lecithine is namelijk belangrijk voor het overbrengen van prikkels in de hersenen. Met voldoende lecithine kun je aandoeningen, zoals concentratieproblemen, ADHD, dyslexie, depressie en Alzheimer, voorkomen. Daarbij is lecithine ook belangrijk voor een goede werking van de darmen.

Hoe zit het nu met het cholesterol in eieren?

Cholesterol wordt vaak direct geassocieerd met hart- en vaatziekten. Maar hoe zit dat dan met cholesterol in eieren? In een ei zit ongeveer 200 mg cholesterol. Dat is een aanzienlijk gehalte, omdat dit circa 62% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid behelst. Hoewel het eten van voeding met cholesterol het cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen, is dit effect niet zo groot als wanneer je veel verzadigd vet eet. Het is waar, dat een hoog cholesterolgehalte de kans op hart- en vaatziekten vergroot. In eieren zitten echter ook weer andere stoffen, die het risico op hart- en vaatziekten juist verkleint.

eitjes eten

Moet ik mijn dagelijkse eitje laten staan?

Eet je dagelijks een eitje, dan zal dat feit op zich niet leiden tot een hoog cholesterolgehalte. Om het risico op hart- en vaatziekte in te dammen, kun je in plaats van je dagelijkse eitje beter voeding met veel verzadigd vet laten staan. Denk daarbij aan voedingsmiddelen, zoals: hartige, snacks, volle melkproducten, vette kaas, vette vleeswaren zoals worst, chips, chocolade, koekjes en roomboter. Of je een eitje eten beter een dag kunt overslaan, is vooral ook een kwestie van hoeveelheid. Eet je verder weinig andere voedingsmiddelen met veel cholesterol, dan kan je best elke dag een ei eten. Verder is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Het allerbeste is om af te wisselen tussen eieren, vlees, vis en peulvruchten.

Ei als uitstekend alternatief voor vegetariërs

We mogen het binnen de context van dit artikel niet nalaten om te benadrukken dat een eitje een goede vleesvervanger is voor vegetariërs. Voor hen is het juist extra goed om vaker een ei te eten. Belangrijke voedingsstoffen die veel voorkomen in vlees en die zij dus sneller missen in hun voeding, maar die wel in eieren zitten, zijn: eiwit, ijzer en vitamine B12. Om die reden is een ei een uitstekend alternatief voor vegetariërs. Doordat vegetariërs normaal gesproken ook minder verzadigde vetten binnenkrijgen, past een eitje goed op hun menu.

Waarop letten bij elke dag een ei eten?

Hierboven vertelden we al dat elke dag een ei eten geen probleem is als je verder weinig producten met veel cholesterol eet. Let ook op, dat je naast je dagelijkse eitje geen andere voedingsmiddelen eet waarin eieren zijn verwerkt. Als je vaak eieren eet, kies dan vaker voor een gekookt of een gepocheerd eitje. Wil je liever een keer een roerei of een omelet bakken? Doe dit dan bij voorkeur met een klein scheutje olijfolie (onverzadigde vetten) in plaats van met bakboter (verzadigde vetten). Heb je een te hoog cholesterolgehalte, dan eet je beter niet elke dag een ei. In dat geval is het aangeraden om niet meer dan 3 eieren per week te eten. Datzelfde geldt voor mensen met diabetes.

Reacties zijn gesloten.