7 Tips om cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen

7 Tips om cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen

Triglyceriden en slechte cholesterol, ook bekend als LDL, zijn de belangrijkste bronnen van vet die in het bloed circuleren. Wanneer de concentratie cholesterol in het bloed dus zeer hoog is, met een LDL-waarde van 130 mg/dL of hoger, kan dit leiden tot verstopping van de bloedvaten, waardoor het risico op hartziekten zoals hoge bloeddruk, hartaanval en zelfs beroerte toeneemt.

Bij de meeste mensen is een hoog cholesterolgehalte te wijten aan een dieet met veel verzadigde en gehydrogeneerde vetten en een zittende levensstijl, zodat eenvoudige veranderingen in de dagelijkse gewoonten essentieel zijn om het cholesterolgehalte te verlagen.

gezondere cholesterol1. Regelmatig bewegen

Aerobe lichaamsbeweging zoals zwemmen, hardlopen, wandelen, water aerobics of fietsen zijn de beste opties om het slechte cholesterol in het bloed te verlagen, dus je moet ten minste 30 minuten per week lichaamsbeweging doen, of voor de beste resultaten elke dag. Wil je geen saaie sport doen? Overweeg dan leuke spelletjes als golf, mini-voetbal of padel!

Men moet proberen zo veel mogelijk buiten te sporten, zodat men wat zonlicht krijgt, dat in redelijke hoeveelheden het lichaam helpt cholesterol af te breken en het cholesterolgehalte te verlagen.

2. Verhoog jouw vezelinname

Een dieet dat rijk is aan oplosbare voedingsvezels, zoals havermout en haverzemelen, gerst en peulvruchten, helpt het teveel aan cholesterol in de darm te absorberen en uit het lichaam te verwijderen.

Je moet ook ten minste vijf porties verse groenten en fruit per dag eten, zoals appels, perziken, bananen, sperziebonen of spinazie, die ook zeer rijk aan vezels zijn.

3. Drink dagelijks zwarte thee

Zwarte thee heeft in zijn samenstelling theïne, dat vergelijkbaar is met cafeïne en daardoor helpt bij de bestrijding van vette plaques in het lichaam, dus drink gewoon 3 kopjes per dag. Echter, zwangere vrouwen en mensen met een medische beperking voor cafeïne moeten deze thee niet consumeren. Wil je maximaliseren? Kies dan voor de oolong-variant!

cholesterol verlagen4. Kies gezonde vetten

Verzadigde vetten, die in boter en spek zitten, en gehydrogeneerde vetten, die in margarine en veel bewerkte voedingsmiddelen zitten, verhogen het LDL-cholesterolgehalte. Gezonde vetten, zoals de enkelvoudig onverzadigde vetten in extra olijfolie van de eerste persing en omega-3-vetzuren, verlagen het slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol.

Daarom moet je altijd kiezen voor extra olijfolie van eerste persing om bijvoorbeeld te koken of salades op smaak te brengen, en moet je elke dag ten minste één portie omega-3-rijke voedingsmiddelen eten, zoals vis, noten en lijnzaad.

5. Eet meer knoflook

Knoflook verlaagt niet alleen het LDL-cholesterolgehalte, maar verhoogt ook het HDL-cholesterolgehalte, dat het goede cholesterol is. Eén teentje knoflook per dag is over het algemeen voldoende om het cholesterolgehalte te helpen reguleren.

voeding voor goede cholesterol

6. Drink aubergine sap

Auberginesoep is een uitstekend huismiddeltje tegen hoge cholesterol, dat een hoog gehalte aan antioxidanten stoffen bevat, vooral in de schil. Daarom moet het niet worden verwijderd bij de bereiding van het sap.

Je kunt de aubergine ook op andere manieren consumeren, gekookt of gebakken, voor een groter beschermend effect op de lever, of je kunt de aubergine ook in capsules gebruiken.

7. Vermijd roken

Dit zal helpen jouw HDL-cholesterol snel te verbeteren. Na 20 minuten dat je besluit te stoppen met roken, zullen jouw bloeddruk en hartslag verbeteren, na 3 maanden zullen jouw bloedsomloop en longfunctie verbeteren en na een jaar zult je jouw risico op hart- en vaatziekten verminderen in vergelijking met dat van een chronische roker.

Reacties zijn gesloten.