Intermittent Fasting: Wat is het & werkt het ook?

Intermittent Fasting: Wat is het & werkt het ook?

Intermitterend Fasting is een eetpatroon dat populair is geworden bij mensen die willen afvallen. In tegenstelling tot diëten en andere gewichtsverliesprogramma’s, beperkt het uw voedselkeuzes of inname niet. Het enige dat telt, is wanneer u eet. Terwijl sommige mensen beweren dat periodiek vasten een veilige en gezonde manier kan zijn om overtollig gewicht kwijt te raken, beschouwen anderen het als ineffectief en onhoudbaar. Dit artikel legt uit of intermitterend vasten werkt om af te vallen.

intermittent fastingWat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten omvat fietsen tussen eet- en vastenperioden. De meeste soorten van dit voedingspatroon zijn gericht op het beperken van uw maaltijden en snacks tot een specifiek tijdvenster – meestal tussen de 6 en 8 uur per dag. Intermitterend vasten houdt bijvoorbeeld in dat de voedselinname wordt beperkt tot slechts 8 uur per dag en de resterende 16 uur niet wordt gegeten. Andere typen omvatten een of twee keer per week 24 uur vasten of een paar dagen per week een aanzienlijke vermindering van de calorie-inname, maar normaal eten tijdens de andere.

Hoewel de meeste mensen intermitterend vasten beoefenen om gewichtsverlies te bevorderen, is het ook in verband gebracht met vele andere gezondheidsvoordelen. Studies tonen zelfs aan dat intermitterend vasten de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, cholesterol kan verlagen en de levensduur kan verlengen. Kort gezegd: Intermitterend vasten is een populair eetpatroon dat uw voedselinname beperkt tot een bepaald tijdvenster. Het beperkt de soorten of hoeveelheid voedsel die u eet niet.

Werkt het om af te vallen?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat intermitterend vasten het gewichtsverlies kan stimuleren via verschillende mechanismen. Ten eerste kan het beperken van uw maaltijden en snacks tot een strikt tijdvenster uw calorie-inname natuurlijk verminderen, wat kan helpen bij het afvallen. Intermitterend vasten kan ook de niveaus van norepinefrine verhogen, een hormoon en neurotransmitter die uw metabolisme kunnen stimuleren om de calorieverbranding gedurende de dag te verhogen.

Bovendien kan dit eetpatroon het insulinegehalte verlagen, een hormoon dat betrokken is bij de bloedsuikerspiegel. Verlaagde niveaus kunnen de vetverbranding verhogen om gewichtsverlies te bevorderen. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat intermitterend vasten uw lichaam kan helpen spiermassa effectiever vast te houden dan caloriebeperking, wat de aantrekkingskracht ervan kan vergroten. Volgens een recensie kan intermitterend vasten het lichaamsgewicht met maximaal 8% verminderen en het lichaamsvet met maximaal 16% verminderen gedurende 3-12 weken. Kort samengevat, het staat niet voor niets in elk lijstje van manieren om te vermageren op één van de meest prominente plaatsen!

intermetterend vasten

Synergie met keto

In combinatie met het ketogene dieet kan intermitterend vasten ketose versnellen en gewichtsverlies versterken. Het ketogene dieet, dat zeer veel vetten maar weinig koolhydraten bevat, is bedoeld om ketose op gang te brengen. Ketose is een metabolische toestand dat uw lichaam dwingt om vet te verbranden als brandstof in plaats van koolhydraten. Dit gebeurt wanneer uw lichaam geen glucose meer heeft, wat de belangrijkste energiebron is.

Door periodiek vasten te combineren met het ketogene dieet, kan uw lichaam sneller ketose ingaan om de resultaten te maximaliseren. Het kan ook enkele van de bijwerkingen verminderen die vaak optreden bij het starten van dit dieet, waaronder de zogenoemde keto-griep, die wordt gekenmerkt door wat misselijkheid, wat hoofdpijn en soms vermoeidheid.

Reacties zijn gesloten.