Bloemkool: wat maakt deze mooie groente zo gezond?

Bloemkool: wat maakt deze mooie groente zo gezond?

Bloemkool is een van de meest populaire groenten in Nederland. Het is een koolsoort en behalve de bekende witte bloemkool zijn er ook minder goed verkrijgbare oranje, paarse en groene bloemkolen. Als groente staat bloemkool in ‘de schijf van vijf’, en is daarom een gezond voedingsproduct. Het voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks 250 gram groente te eten. Ze zijn op verschillende manieren te bereiden. Koken, bakken, wokken, stomen en een bereiding in de oven maakt het tot een veelzijdige groente. De meeste bloemkolen zijn gewoon in Nederland geteeld waardoor de belasting voor het milieu zo minimaal mogelijk is.

Bloemkool als gezonde groente

Bloemkool ia rijk aan vezels en voedingsstoffen. Per 100 gram bevat het 24 calorieën en slechts 0,3 gram vet. Behalve calcium, zwavel, ijzer en magnesium is bloemkool rijk aan vitamine A, B1, B2, B5, B6, B12 en C. Net als iedere andere groente geeft het niet alle benodigde voedingsstoffen waardoor het verstandig is om verschillende soorten groenten te eten. Door het lage caloriegehalte, de vele voedingsstoffen en de hoge mate van verzadiging is bloemkool zeer geschikt als onderdeel van een dieet.

bloemkool groente

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen in ons voedsel vrije radicalen in ons lichaam verwijderen. Deze agressieve stoffen staan erom bekend dat ze in ongunstige gevallen schade aanrichten aan cellen en weefsels in ons lichaam. Hierdoor zal het verouderingsproces worden vertraagd en geeft het bescherming tegen het ontstaan van kanker. Bloemkool bevat antioxidanten in de vorm van beta-caroteen, kamferol, rutine en quercetine. De stof 3-carbinol staat erom bekend dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

bloemkool gezondDe stof sulforafraan

Sulforafaan is een bestanddeel van zwavel en heeft een goede invloed op de bloeddruk, maar ook op de nieren. Het heeft een positief effect op de binnenkant van bloedvaten waardoor het indirect een goede hartfunctie stimuleert.

Dezelfde stof staat er ook om bekend dat het stamcellen van kanker kan doden en de groei van een tumor kan vertragen.

Met namen bij prostaatkanker is dit door onderzoekers aangetoond. Een zeer mooie reden voor mannen om dus genoeg bloemkool te eten, denk ik dan?!

Bloemkool stimuleert de hersenfunctie

De in bloemkool aanwezige stof choline, een vitamine B variant, verbeterd de hersenfunctie op een actieve manier. Hoewel nog niet bewezen wijzen onderzoeken op een beschermende functie tegen geheugenproblematiek bij de ouder wordende mens. Ook de invloed van gifstoffen op de hersenen zouden door choline worden onderdrukt.

Is bloemkool veilig te eten

Bloemkool bevat net als de meeste koolsoorten glucosinolaten. Dit is een plantaardige gifstof die er voor zorgt dat de groeten zijn specifieke smaak van kool krijgt. Bloemkool bevat deze stof ook als bescherming tegen insecten en hun larven. Grote hoeveelheden van deze stof zijn schadelijk omdat de schildklierfuncties hierdoor achteruit gaan. In kleine hoeveelheden hebben juist een beschermende werking tegen kanker. Bloemkool als onderdeel van een gezond voedingspatroon is hierdoor volkomen veilig.

Reacties zijn gesloten.