De gezondheidsvoordelen van visolie uitgelicht

De gezondheidsvoordelen van visolie uitgelicht

Visolie is een van de meest gebruikte dieetsupplementen. Vooral voor mensen die weinig vis veten is het een uitstekende manier om genoeg omega-3-vetzuren binnen te krijgen, deze zijn vitaal voor een goede gezondheid. Vooral vettige vissen zijn rijk aan omega-3-vetzuren, zoals de makreel, haring, tonijn en zalm. Er zijn veel gezondheidsvoordelen gekoppeld aan de inname van visolie, van gezondere hart- en bloedvaten tot een betere hersenontwikkeling. Zo wordt het ook wel ‘hersenvoer’ genoemd. En hoewel de gezondheidsvoordelen nog niet allemaal bevestigd zijn, is het een goede reden om te zorgen dat je voldoende omega-3-vetzuren in je systeem krijgt. Lees nu verder om te leren hoe visolie jouw gezondheid kan bevorderen, en bij welke gezondheidsproblemen het zou kunnen helpen.

Wat is visolie en waarom is het belangrijk?

vis bordVisolie wordt uit het weefsel van vettige vissoorten gewonnen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) raad twee porties vis per week aan om de voordelen van de omega-3-vetzuren te kunnen krijgen. Mocht dit niet lukken, dan is het aan te raden om je dieet aan te vullen met visoliesupplementen om toch voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Rond 30% van visolie bestaat uit omega-3’s, de rest bestaat uit andere vetten en vaak wat vitamine A en D.

Het is wel belangrijk om te weten dat niet iedere omega-3-vetzuur dezelfde voordelen met zich meebrengt. Zo zijn de omega-3-vetzuren die je uit vissen krijgt effectiever bij het bevorderen van je gezondheid van die uit plantaardige bronnen. De belangrijkste omega-3-vetzuren in vissen zijn EPA en DHA, terwijl ALA uit plantaardige bronnen gewonnen wordt. Hoewel ALA een essentiël vetzuur is, hebben EPA en DHA meer gezondheidsvoordelen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende vettige vis eet. Of, als dat niet kan, dieetsupplementen gebruikt om toch voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Maar waarom is het zo belangrijk om dit in je dieet te verwerken?

Ons lichaam maakt zelf geen omega-3-vetzuren aan, terwijl deze belangrijk zijn voor het aanmaken en vernieuwen van onze lichaamscellen. Het kan ook geen omega-6-vetzuren, die veel in het westerse dieet voorkomen, omzetten naar omega-3’s. De enige manier om deze belangrijke vetzuren binnen te krijgen is door het eten van vettige vissen of dieetsupplementen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het verschillende voordelige effecten kan hebben op je gezondheid. Zo verminderen omega-3-vetzuren pijn en zwellingen, daarnaast voorkomt het ook dat bloed snel stolt. Je kunt hieronder verder lezen wat voor positieve effect visolie op je gezondheid kan hebben.

brein visolie hersenenOntwikkeling van de hersenen

Hersenen hebben DHA, een van de omega-3-vetzuren, nodig om goed te kunnen ontwikkelen en functioneren. Het grootste deel van de hersen-, oog- en zenuwweefsels bestaat uit DHA. Hiermee wordt onder andere gezorgd dat ons denk-, leer- en spraakvermogen goed functioneert. Het beheert ook andere functies, zoals onze motoriek, het geheugen, de stemming en het gedrag.

DHA zorgt namelijk voor een toename van het hersenvolume in het gebied dat een grote rol speelt in de gemoedstoestand en het gedrag. Hierdoor heeft het consumeren van omega-3-vetzuren meerdere voordelen voor de gezondheid van je hersenen, vooral tijdens de ontwikkeling in jonge kinderen of tijdens de zwangerschap.

Omdat omega-3-vetzuren zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling en groei, is het cruciaal voor moeders om er voldoende van te consumeren tijdens de zwangerschap en wanneer ze nog borstvoeding geven. Het zou in die tijd namelijk een positief effect kunnen hebben op de hand-oog coördinatie van de kinderen. Daarnaast zou het ook de ontwikkeling van de ogen kunnen bevorderen, hoewel hier nog niet voldoende bewijs voor is. Bij jonge kinderen zou het wel effect kunnen hebben op hun leerprestaties en concentratie. Zo toont onderzoek aan dat visolie aandacht, mentale functies en gedrag in kinderen van acht tot dertien jaar oud met ADHD zou verbeteren.

Psychische gezondheidsproblemen

Je hersenen bestaan voor zo’n 60% uit vetten, velen daarvan zijn omega-3-vetzuren. Dat is de reden waarom deze zo belangrijk zijn voor het goed functioneren van je hersenen. Er zijn studies die suggereren dat mensen met bepaalde psychische gezondheidsproblemen minder omega-3 in hun bloed hebben zitten. Visoliesupplementen zouden zelfs het begin van bepaalde psychische gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, of de symptomen ervan kunnen verminderen. Zo zou het de kans op psychose kunnen voorkomen bij risicogroepen. Dit zou vooral effectief zijn bij tieners en jonge volwassenen. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten hiervan op volwassenen.

Een hoge doses van visoliesupplementen kunnen de symptomen van schizofrenie en bipolaire stoornis verminderen. Bij bipolaire stoornissen kan dit in combinatie met de normale behandeling gedaan worden. Het zou vooral effect hebben om de symptomen van de depressie te verminderen. Er zijn geen aanwijzingen dat het ook de symptomen van manie verminderd. Voor ziektes die mensen vaak op oudere leeftijd ontwikkelen, zoals dementie en Alzheimer, zouden visoliesupplementen kunnen helpen. Echter, voor Alzheimer is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat visoliesupplement mensen zou helpen die de ziekte al hebben. Wel is er wat bewijs voor dat het Alzheimer kan helpen voorkomen. Er is tot nu toe onvoldoende bewijs verzameld dat visoliesupplementen zouden helpen bij het voorkomen van dementie.

Er zijn inmiddels een groot aantal onderzoeken die aantonen dat omega-3-vetzuren helpen bij depressie. Zeker wanneer men deze via het eten van vettige vissen consumeert. Ze zouden een preventieve werking hebben en bij een aanwezige depressie de symptomen significant verminderen. De beste resultaten zouden worden behaald met een combinatie tussen omega-3 inname en standaardtherapie. Het is echter onduidelijk of deze effecten ook bereikt kunnen worden met visoliesupplementen, dit zou kunnen komen door de verschillende doses omega-3-vetzuren in de capsules of de ernst van de depressie. Niet alle onderzoeken komen bij dezelfde conclusie, en er is nog geen consensus bereikt over de effectiviteit van visoliesupplementen bij het behandelen van depressies.

hart en vaat gezondheidGezonde hart- en bloedvaten

Hartproblemen zijn tegenwoordig de grootste doodsoorzaak ter wereld. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat mensen die veel vis eten minder snel hartproblemen krijgen. Dit komt doordat meerdere factoren die met hartproblemen in verband staan, zouden worden verminderd door het consumeren van vis of visoliesupplementen. Zo weten onderzoekers zeker dat het help bij het verminderen van tryacylglycerol gehaltes in je bloed. Een te hoge concentratie hiervan kan verschillende hartproblemen en beroertes veroorzaken, en met de juiste visoliesupplementen kun je deze niveaus van 20% tot wel 50% verminderen.

Het eten van grotere hoeveelheden visolie vanuit verse vis wordt gekoppeld aan een verminderd risico op hartfalen. Een tot twee porties niet gefrituurde vis wordt aangeraden, het is nog te vroeg om te zeggen dan visoliesupplementen hier ook bij zouden helpen. Maar wat vooronderzoek heeft aangetoond dat deze zouden kunnen helpen bij het voorkomen van slechte uitkomsten bij mensen die al met hartfalen te maken hebben gehad.

Andere factoren die het risico op hartproblemen veroorzaken lijken ook verminderd te worden door de consumptie van vis of visoliesupplementen:

  • Cholesterol niveau: Het verhoogt het niveau van het ‘gezonde’ HDL cholesterol, maar heeft geen effect op het ‘slechte’ LDL cholesterol.
  • Hoge bloeddruk: Zelfs in lage doseringen helpen omega-3-vetzuren bij het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen met gemiddeld tot erg hoge bloeddruk. Het zou zelfs de effecten van sommige bloeddrukmedicijnen bevorderen.
  • Verkalking van de aderen: Het kan verkalking van de aderen helpen voorkomen, en zorgen dat de aderen met verkalking niet meer kalk opbouwen.

Terwijl visolie veel van de risico’s op hartproblemen kan verminderen, is er geen bewijs voor dat het hartaanvallen of beroertes kan voorkomen. Een te hoge consumptie van vis (meer dan 46 gram per dag) zou de kans op een beroerte zelfs kunnen verhogen.

Chronische ontsteking

Wanneer je een ontstekingsreactie hebt, is dat het teken dat je immuunsysteem een infectie aan het afvechten is of een wond wil laten herstellen. Chronische ontsteking is echter een ander verhaal, dit wordt vaak geassocieerd met verschillende serieuze ziektes. Dit komt regelmatig voor bij mensen die last hebben van obesitas, diabetes, depressie en hartziektes. Door de ontsteking te verminderen kunnen de symptomen van deze ziektes behandeld worden.

Visolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en kan helpen bij het behandelen van omstandigheden waar chronische ontstekingen in voorkomen. Zo kan het de productie en gen expressie van ontstekingsmoleculen (cytokines) verminderen bij individuen die last hebben van stress of obesitas. Daarnaast zullen visoliesupplementen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, stijfheid en de hoeveelheid benodigde medicatie verkleinen van mensen met artritis klachten. Het is dus een handig supplement voor mensen die last hebben van chronische ontstekingen en hier graag wat extra tegen willen doen. Gezondheidsexperte Elke Janssens raadt aan om dagelijks een kleine dosis te nemen, en dus voor een constante “toestroom” te zorgen.

visolie supplementenDoseringen van visoliesupplementen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid visolie voor de gemiddelde persoon is tussen de 0,2 en 0,5 gram van gecombineerd EPA en DHA. Het kan echter zo zijn dat je een andere dosering nodig hebt bij bepaalde gezondheidsproblemen:

  • Hoog tryacylglycerol gehalte in je bloed: Dagelijks 1 tot 15 gram visolie, 6 maanden lang. Maar de meeste experts raden 3,5 gram omega-3-verzuren per dag aan.
  • Bij ADHD: Hiervoor is een dagelijkse inname van een supplement met 400 mg visolie en 100 mg teunisbloem olie het beste.
  • Hoge bloeddruk: Dagelijks 4 tot 15 gram, in een keer of verdeeld over de dag, dit kan tot 36 werken.
  • Bipolaire stoornis: Hiervoor is het goed om 4 maanden lang, iedere dag 6,2 gram EPA en 3,4 gram DHA in te nemen.

Dit zijn enkele voorbeelden voor het gebruik van visolie als dieetsupplement. Door tweemaal per week vettige vis te eten krijg je voldoende omega-3-vetzuren binnen, en dit is vaak effectiever bij het voorkomen of verhelpen van verschillende gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je supplementen gebruikt als middel tegen gezondheidsproblemen.

Reacties zijn gesloten.