Brandnetelthee is een oude en medicinale remedie
De grote brandnetel is populair. Hij helpt tegen verschillende ziektes en lichamelijke klachten. De bladeren, zaden, stengel en wortels van de brandnetelplant kunnen gebruikt worden om thee te maken. Hij verschilt van de kleine brandnetel door de langwerpige vorm van de bladeren en de groen-grijze kleur. De kleine brandnetel heeft ronde bladeren en is overal groen.
Velen beschouwen brandnetel als een onkruid en associëren slechte ervaringen met dit kruid, omdat ze zich in hun kindertijd aan de prikkende haren verbrand hebben. De brandnetel is echter een waardevol wild kruid met verschillende positieve effecten.
Vooral de grote brandnetel heeft een verscheidenheid aan genezende effecten, daarom zal dit artikel alleen maar gaan over de grote brandnetel.
Wie mag brandnetelthee drinken
Deze thee is in principe geschikt voor elke gezonde persoon. Zwangere vrouwen zijn een uitzondering op deze regel. In tegenstelling tot de veronderstelling dat brandnetelthee helpt bij het vasthouden van water in de benen, verwijdert het kruid alleen water uit de bloedvaten, maar niet uit het weefsel in de benen.
Zwangere vrouwen wordt daarom geadviseerd de thee niet te gebruiken zonder een arts te raadplegen. Verder moeten mensen met een beperkte hart- en nieractiviteit brandnetelthee vermijden, omdat er ook water in het weefsel wordt opgeslagen (oedeem). Voor alle anderen is dit kruid door zijn ingrediënten gezond. Het verhoogt het welzijn en het helpt bij lichamelijke problemen.
Welke ingrediënten bevat de brandnetel?
De bladeren en de stengel van de brandnetel bevatten tot 20% mineralen zoals kiezelzuur, ijzer, mangaan, kaliumzouten, calciumzouten en veel vitaminen (A, B2, B5, E, K).
Daarnaast bevatten de brandnetelbladeren de volgende ingrediënten: organische zuren (mierenzuur en azijnzuur), acetylcholine, onverzadigde vetzuren, caffeoylquinezuren, flavoniden, fenolcarboxylzuren en chlorofyl.
Aan de andere kant heeft de brandnetelwortel geen prikkende haren met stekende vloeistof onder de grond en bevat dus andere ingrediënten: tannines, fytosterolen, urtica agglutinines, polysacchariden, isoletines en lignanen.
Wat zijn de effecten en eigenschappen
Brandnetelthee bevordert de stofwisseling. Het heeft een vocht- en urinedrijvend effect. De verhoogde wateruitscheiding is gebaseerd op een osmotisch effect, veroorzaakt door het hoge kaliumgehalte.
Dit effect treedt alleen op in combinatie met veel vloeistof. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je voldoende andere vloeistof drinkt bij het drinken van de thee.
Bovendien zou brandnetel tijdens de bloeiperiode een ontgiftende en ontstekingsremmende werking hebben.
Studies bevestigen ook het hematopoëtisch effect dat helpt bij lichte bloedarmoede. Het plantaardig gebonden ijzer kan goed door je lichaam worden gebruikt.
De brandnetelwortel heeft een krampstillend effect, een ontstekingsremmend en balancerend effect op het immuunsysteem. Door zijn fytosterolgehalte verbetert het de symptomen van goedaardige vergroting van de prostaat en prikkelbare blaasklachten. In beide gevallen wordt een langdurig gebruik van de wortel aanbevolen.
Voor welke klachten helpt brandnetelthee
De thee wordt vooral gebruikt om ontstekingsziekten van de urinewegen en huidziekten te verbeteren.
De plant helpt echter ook bij allerlei andere klachten:
De brandnetelbladeren helpen bij:
- reuma
- jicht
- blaasontsteking & urineweginfecties
- maag- en menstruatieproblemen
- huidproblemen (bijv. acne)
- roos (koude thee op de hoofdhuid zetten, 30 minuten laten trekken en uitspoelen)
- toestanden van uitputting (bijvoorbeeld tijdens de menopauze)
- anemie
- hoge bloeddruk
- problemen met de melkproductie (lactatie)
- traag metabolisme
- hooikoorts
- kan de bloedglucosecontrole bij type 2-diabetici die een insulinetherapie nodig hebben, verbeteren
De brandnetelwortel helpt bij
- prikkelbare blaas
- gevoeligheid van het immuunsysteem
- goedaardige prostaatvergroting
- urineretentie
- verhoogde drang om te plassen
Aankoopcriteria
Je kunt deze thee vergelijken en beoordelen met volgende criteria:
- het type
- de kwaliteit
- de oorsprong
- de hoeveelheid
Het type
Je kunt kiezen tussen losse brandnetelthee en theezakjes Bij losse thee worden vooral de grote plantendelen gebruikt, terwijl bij de productie van verpakte thee de kleine plantendelen, de zogenaamde fannings, worden uitgezeefd.
Probeer bij het kopen van zakjes thee ervoor te zorgen dat je theezakjes zonder metalen klemmen koopt. Dit maakt het makkelijker het te recyclen. De twee soorten thee komen vaak van dezelfde plantage. Een kwalitatief verschil kan niet worden bepaald door de vorm alleen.
De kleine plantendelen in de afzonderlijk verpakte thee hebben soms een sterke smaak, wat een voordeel kan zijn afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.
Kwaliteit
Je moet bij de aankoop van gedroogde brandnetelthee letten op de biologische kwaliteit. Dit betekent dat je controleert aan welke kwaliteitscriteria wordt voldaan voor de teelt en de verwerking.
Je mag er over het algemeen vanuit gaan dat de verkochte soorten thee vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen en van enige genetische manipulatie.
De oorsprong
Een ander criterium is de herkomst van de thee. Je moet voorzichtig zijn met het kopen van thee die van buiten de EU komt. Buiten de Europese Unie zijn er andere normen voor chemicaliën en schadelijke stoffen. Het is dus veiliger als je brandnetelthee koopt met een zegel als bewijs dat hij uit de EU komt.
De hoeveelheid
Bij verpakte thee is het aantal theezakjes in een verpakking meestal beperkt tot 10-25 zakjes (ca. 30-60g). Bij losse thee heb je daarentegen een grotere keuze. De kleinste hoeveelheid losse thee begint bij ongeveer 40 gram en gaat een kilogram. Je bespaart geld als je losse thee koopt. Ze zijn in grotere hoeveelheden en ook online verkrijgbaar in goede kwaliteit en tegen een lagere prijs.
Wat zijn de kenmerken van losse brandnetelthee
Echte theeliefhebbers zweren bij losse thee en hebben meestal een groot aantal blikken thee met losse thee in hun keukenkastje. Losse kruiden worden al lang gebruikt om thee te maken. Daarnaast heeft losse thee enkele voordelen vergeleken met industrieel geproduceerde theezakjes.
Het grootste voordeel is zeker de individuele dosering. Afhankelijk van hoe sterk of zwak je jouw thee wilt, kun je de hoeveelheid losse thee individueel aanpassen. Voor een grotere variëteit kunt je losse thee gewoon mengen met andere kruiden (kamille, citroenmelisse, enz.) of gedroogde vruchten om de smaak te veranderen
Aan de andere kant heb je wat meer tijd nodig om een brandnetelthee van losse blaadjes te bereiden, waardoor de losse versie nogal onpraktisch is voor gelegenheids-theedrinkers. Daarnaast heb je een theezeef nodig voor de losse blaadjes, die je in je kopje of theepot kunt hangen.
Voor losse thee kun je ook kiezen tussen thee van brandnetelbladeren of van de brandnetelwortel.
Wat zijn de kenmerken van brandnetelthee in theezakjes
Thee in zakjes is praktisch en geschikt voor dagelijks gebruik, omdat je alleen kokend water over het zakje hoeft te gieten om het te bereiden. Dit bespaart je de moeite om de theebladeren te doseren en te vullen.
Als je alleen een kopje thee wilt drinken, is de hoeveelheid thee in de theezakjes al perfect gedoseerd voor dit doel. De kleine opmerking op het theezakje herinnert je aan de aanbevolen zettijd van de thee. In tegenstelling tot losse thee is de prijs van de theezakjes aanzienlijk hoger. Bovendien is het meestal alleen verkrijgbaar in verpakkingen van 15 tot 25 theezakjes.
Het gebruik van theezakjes veroorzaakt meer afval. Als je op de recyclage wilt letten, koop dan theezakjes zonder metalen clip op het zakje.
Conclusie
Wie had gedacht dat de brandende, groene, onopvallende plant, die soms zelfs gemakkelijk met onkruid kan worden verward, zoveel hoogwaardige ingrediënten bevat? Brandnetelblaadjes en wortels blijken echt een veelzijdige medicinale werking te hebben. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen en vooral niet duur.